“Ciència i creativitat, l’accelerador de les empreses”
El passat, 26 de setembre, es va celebrar a l’Hotel Ultonia, de Girona, un dinar col·loqui amb el catedràtic de Física de la Universitat del País Basc Pedro Miguel Echenique Landiribar, sota l’epígraf: “Ciència i creativitat, l’accelerador de les empreses”. La presentació, de l’il·lustre científic, la va fer el President de la Cambra de Comerç de Girona, el senyor Domènec Espadalé. A l’acte, hi van assistir empresaris de les comarques de Girona i representants de Perpinyà i Lleida.
Convocats a les 14 hores, els assistents al dinar col·loqui van anar arribat al hotel Ultonia amb antelació; abans d’entrar en el menjador privat on es va celebrar l’acte, la Cambra de Comerç havia organitzat un aperitiu en una de les terrasses de l’establiment, que es va inaugurar per a l’ocasió. L’aperitiu va servir per crear xarxes de contactes, entre els empresaris i per presentar el ponent als assistents.
El professor Echenique va iniciar la seva dissertació posant l’accent en el requisit d’invertir en ciència bàsica, és a dir, en la necessitat de destinar recursos a fomentar el coneixement i l’R+D+i, no sense abans, dissertar sobre l’ètica científica i incidir que “La ciència és art i progrés”, un progrés col·lectiu que necessita continuïtat i polítiques científiques a llarg termini, per a això, va utilitzar la metàfora del bambú: “Quan es planten canyes de bambú aquestes triguen set anys a créixer. El primer, el segon i el tercer any sembla que la sembra no dona fruits. Però quan per fi sembla donar-los, el creixement no sembla merèixer l’esforç invertit en la collita, no obstant això, quan per fi les arrels del bambú són profundes i estan ben arrelades, el bambú creix generosament diversos metres i quan és collit, torna a créixer encara més resistint les inclemències del temps”.
Resumint, les idees clau de la seva intervenció, van anar:
- No hi ha ciència inútil, sempre és útil.
- Cal salvar a la ciència d’un utilitarisme excessiu.
- Cal crear institucions d’excel·lència en totes les nacions per generar progrés.
- La suma d’Educació+Recerca+Innovació+Cultura és igual a Estat del benestar, és a dir, a més progrés, més democràcia.
El col·loqui el va iniciar Echenique provocant a l’auditori amb una acusació vetllada: “La universitat és un taller barat per a les empreses”. No va trigar a donar-se la resposta, va venir en forma de pregunta d’una jove empresària d’Olot, que ha passat diversos anys a l’estranger, abans d’incorporar-se a l’empresa familiar. Ella, va parlar de la necessitat d’acostar la Universitat a l’Empresa. El que va propiciar una de les reflexions més interessants del col·loqui: “El coneixement és bàsic en cada especialitat, com l’és la flexibilitat a la universitat i en l’empresa. Cal suprimir l’excés de burocràcia i crear organitzacions més flexibles. La flexibilitat és vital per al futur”. Tot seguit, l’empresària olotina, a suggeriment del moderador i convidada a fer-ho per un directiu de la cambra, va exposar el pla de carrera que dissenyen en la seva empresa a les persones que contracten, un pla que agrupa els coneixements adquirits en els estudis universitaris amb els coneixements específics i pràctics que requereix l’acompliment del treball pel qual ha estat contractada la persona.
Durant tot el col·loqui es va posar de manifest que el binomi ciència i tecnologia és el motor d’un món en continu progrés: àtom, gen i computadores són els pilars d’un món infinit i ple de coses. La nanotecnologia (el món de l’àtom) suposa el 30% de l’economia actual; el gen (la recerca biològica), és a dir, l’ADN aprofundeix en el coneixement del secret de la vida i en la revolució de la medicina i les teràpies personalitzades; la nostra societat s’està convertint en una societat de la informació que passa d’un món analògic a una societat digital, la revolució dels bits està canviant la nostra manera de fer i comprendre el món en el qual vivim.
Una jove dissenyadora de moda, va preguntar per la creativitat i per la necessitat d’inserir-la al món de l’empresa. La ciència de materials i la tecnologia ajuden al fet que aquesta creativitat s’expressi.
Després de poc més de dues hores, la majoria dels assistents es van acomiadar per tornar a les seves ocupacions. El petit grup que va quedar va convertir el col·loqui en una tertúlia en la qual es va manifestar la preocupació dels assistents pels canvis accelerats que viu la nostra societat en tots i cadascun dels seus àmbits.
El professor Echenique va marxar aquesta mateixa tarda cap a Sant Sebastià. L’endemà va enviar un missatge al moderador de l’acte, missatge en el qual agraïa l’hospitalitat de les persones de la Cambra de Comerç que li havien atès i que resumia amb “Bona gent la de Girona”.
Girona, 8 d’octubre de 2018